dimarts, 3 de febrer del 2015

Inauguració de l'exposició “LA HISTÒRIA NATURAL A L'INSITITUT LLUÍS VIVES. Espai d'ensenyament, lloc de ciència”

Fa quasi tres anys que diversos professors del departament de Ciències Naturals de l'institut ens plantegem la possibilitat de realitzar una exposició sobre l'ensenyament i la investigació realitzada al gabinet d'Història Natural durant les primeres dècades del segle XX. 
Després de moltes gestions amb l'Institut d'Història de la Medicina i la Ciència López Piñero i la Universitat de València és possible inaugurar hui, 3 de febrer del 2015, aquesta exposició.

Passades les 20 hores i després d'unes paraules de benvinguda per part d'Àlvar Martínez, director adjunt de l'Institut López Piñero, els comissaris de l'exposició: Jesús Catalá, professor d'Història de la Ciència del CEU Cardenal Herrera de València, i José María Azkárraga, professor de Ciències Naturals de l'institut Lluís Vives de València, procedeixen a explicar els motius d'una exposició com aquesta, reivindicant la necessitat de posar en valor el treball realitzat pels professors de l'Institut General i Tècnic de València, que complementaven la seua tasca docent amb la investigació puntera en l'estudi de la vida a les aigües dolces després de la creació, en 1912, del Laboratori de Hidrobiologia Espanyola per part del professor Celso Arévalo Carretero, catedràtic d'Història Natural.

A l'acte s'han presentat prop d'un centenar de persones, la majoria professors d'ensenyament mitjà i universitàri i ha sigut cobert per la premsa local.

Instruments, preparacions, catàlegs i plaques de llanterna

L'exposició, que es mantindrà oberta fins el 24 d'abril, consta de nou cartells explicatius, tres vitrines amb llibres i documents de l'època, quatre vitrines amb models didàctics, exemplars d'història natural i instruments de laboratori, dos treballs emmarcats d'alumnes dels cursos 1916/17 i 1917/18, dues làmines de botànica i quatre models didàctics murals d'anatomia animal. La manca d'espai no permet la presència de més exemplars a l'exposició. Està prevista la visita de grups guiats prèvia reserva.

Models didàctics murals d'anatomía animal

Flascons amb preparacions anatòmiques i embriològiques,
fòssil de Rana pueyoi i columnes de fons d'agüies dolces
Els cartells relaten l'origen de l'institut Lluís Vives; el context històric en què es produeïx; la seua contribució a la investigació a les aigües dolces després de la creació del Laboratori de Hidrobiologia Espanyola; la publicació, entre 1916 i 1928, de les investigacions, de qualsevol tipus, que el propi institut realitza, en els “Anales del Instituto General y Técnico y de 2ª Enseñanza de Valencia” i, finalment, les biografies de quatre destacats professors i investigadors durant el trànsit entre els segles XIX i XX: Emilio Ribera, Celso Arévalo, Luis Pardo i Antimo Boscá.

Vitrines amb llibres abans de ser tancades
Els llibres i documents exposats es divideixen en tres seccions. Una relacionada amb la docència, que mostra diferents tractats d'Història Natural de professors del centre, treballs d'alumnes i publicacions diverses en què es fa referència a l'institut. La segona es dedica als annals en què es publiquen les investigacions realitzades per professors del centre i altres investigadors de renom mundial com l'ictiòleg suís Alfonso Gandolfi o el malacòleg alemany Friedrich Haas. La tercera es dedica a l'hidrobiologia, raó de ser del laboratori creat pel professor Arévalo, exposant publicacions de diverses nacionalitats i el propi llibre de visites del laboratori.

Models didàctis d'escaiola i paper maché
 i exemplars de quars i crani de ximpanzé
Els models didàctics, instruments de laboratori, làmines i exemplars d'història natural mostren com és la tasca docent en les primeres dècades del passat segle.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada