dissabte, 14 de febrer del 2015

Els nostres models del doctor Auzoux

Models d'organografia vegetal de fusta i paper maché
Data: Entre 1880 i 1890
Fabricant: Ateliers de "l'Anatomie Clastique" del doctor Auzoux

El doctor Louis Auzoux (1797-1880) naix a Saint-Aubin-d'Écrosville, Normandia, i en 1816 marxa a París per a estudiar Medicina.

La dificultat de treballar amb cadàvers l'indueix a dissenyar models anatòmics de paper maché. En 1827 comença a produir exemplars d'anatomia veterinària i humana al propi poble natal. Més tard àmplia la seua producció amb models clàstics de Zoologia i Botànica per al ús educatiu a les escoles.
La seua tècnica es basa en l'ús de motlles de plom, pasta de paper, fil d'aram, cola i pintura.
L'èxit dels dissenys és molt gran i la venda es prolonga durant més d'un segle i hui es troben en museus i centres docents de tot el món.
  
Flor desmuntable i capolls de
Cheirantus cheiri
Fruit de
Cheirantus cheiri
A l'institut romanen quatre exemplars del Dr. Auzoux, dos d'ells datats en la dècada de 1880, els altres dos sense signatura ni datació.
Tots ells són mencionats en l'article de Luis Pardo "L'herbari i col·leccions de Botànica del Museu d'Història Natural de l'Institut", publicat en 1926 en els Annals de l'Institut Nacional de 2n Ensenyament de València.




El més antic correspon la tija amb flor i capolls de Cheiranthus cheiri, que s'adquireix el curs acadèmic 1881-82 i presenta algunes clavilles i signes de fregades amb pèrdua de pigmentació.
El fruit d'esta mateixa planta està molt deteriorat i desconeixem la seua edat.

Fruit de Fragaria vesca
Inscripció al model de
Fragaria vesca
El fruit de Fragaria vesca és de 1888, encara que desconeixem la data d'adquisició. Està en molt bon estat.


Fruit desmuntable de Hyoscyamus níger
El fruit de Hyoscyamus níger ha sigut recentment restaurat i es troba en perfectes condicions. Desconeixem la seua edat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada